menu
person

Créme de Cassis à la Agatha Christie
Akik szereti Agatha Christie könyveit, azok csodálkozva olvassák, a híres detektív vonzalmát egy különös nevű italhoz. De akik már kóstolták, vagy akár csak látták is a vörösen csillogó finomságot, igazat ad Hecule Poirotnak.
Tulajdonképpen miről is van szó?
„Cassis nem más, mint Bouches-du-Rhône francia megyében, a Valat des Brayes völgyében található kikötőváros, ahol 1712-ben készítettek először Cassis néven feketeribizli-likőrt, láz és pestis ellen való orvosságként. Milyen érdekes, hogy sok likőrt jobban el tudták adni akkor, ha gyógyszerként reklámozták! Az ’egyszerűen finom’ már 1712-ben se volt elég”. – írja Fűszeres Eszter.
1997-ben a Créme de Cassis előállítók sikeresen levédték termékük nevét, “Crème de Cassis de Bourgogne” néven. Így csak az adott földrajzi területen készített terméket nevezhetik ezen a néven, hasonlóan a cognac, valamint champagne nevekhez.
Otthon is elkészíthető.
Belevalók: – 650 gramm friss fekete ribizli bogyó, 850 ml száraz vörösbor, 1,5 kg cukor, 750 ml jó minőségű vodka.
Készítése: - A megmosott fekete ribizlit áttörjük és egy lefedhető kerámia (vagy üveg) tálba helyezzük.
- Ráöntjük a vörösbort, lefedjük, és hűvös helyen állni hagyjuk 24 órát. Közben többször keverjük meg, hogy a borban jól pácolódjon.
- Másnap áttöltjük egy lábosba, hozzáadjuk a cukrot és lassú tűznél hagyjuk főni 20 percet. Kavargassuk szorgalmasan, hogy a cukor feloldódjon, és nehogy leragadjon!
- Miután a sűrű szirupos anyag kihűlt hozzáadjuk a vodkát.
- Sűrűszövésű szitán, vagy gézen szűrjük át, töltsük üvegekbe, és az üvegeket dugaszoljuk be.
- 2 hétig sötét, hideg helyen (pince, kamara) tároljuk.
- Karcsú, vékonyfalú pohárból kínáljuk.
(Az adagok tetszés szerint változtathatók, de a vodka legyen legalább negyede a mennyiségnek).
Kategória: Konyha | Hozzáadta:: Szabolcs (2014-03-05)
Megtekintések száma: 689
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]