Hétfő
2020-03-30
23:41:50
...
Statisztika

Truffa portál

Cikkek

Főoldal » Cikkek » Cikkek » Konyha

Rózsasziromtea – nyári ínyencség


Nem titok, hogy a rózsaszirom rendkívül gazdag C-vitaminban (850 mg-ot tartalmaz 100 g mennyiség)
Az már kevésbé ismert, hogy a rózsaszirmok javítják a hangulatot.
Hogy is van ez? Rózsaszirom?
Lássuk, hát kicsit bővebben: a rózsáknak több fajtájuk van: a közönséges vadrózsa, vagyis a csipkerózsa, a tearózsa, futó- és kúszórózsák, törperózsák, kínai, indiai és egyéb egzotikus fajok. Ennél azonban érdekesebb, hogy milyen régen ismert dísz és gyógynövény. Például a magyarok rózsatisztelete legendás, végig jelen van történelmünkben. Utalok itt Árpádházi Szent Erzsébet legendájára.
Már az ókorban is ismerték és használták, sőt még ételeket és italokat is ízesítettek vele, később is a nagynevű John Gerard az 1597-es Füvészkönyvében finom, páratlan aromáját dicséri, szószokhoz, valamint más ételekhez ajánlja. A római ínyenc Apicius is konyhájában gyakran használta ízesítőként.
Gyógyító hatását már 1526-ban Peter Treveris Nagy füvészkönyvében úgy említi a rózsát, mint a szívbetegségek gyógyszerét.
Mai tudásunk szerint a rózsa hatékonynak bizonyul a különböző betegségekkel szemben, mint a hasmenés, különböző eredetű szemgyulladások, vérzések, kopaszodás (!) stb. Napjaink divatos betegségének, a depressziónak is ellenszere, továbbá erősíti a hajszálereket, elősegíti az emésztést, immunerősítő. A rózsavíz enyhíti a nők menstruációs panaszait és hatékony az impotencia ellen is (talán!).
Említem - csak futólag -, hogy a kozmetikai ipar fontos alapanyaga, továbbá – de ezt mindenki tudja –, hogy a rózsa a szerelem szimbóluma. (- Ugye így van rózsaszálam?)
Ennyi dicséret kijár ennek a gyönyörű, illatos és hasznos virágnak! És most lássuk, hogyan készítsünk szirmaiból teát?
Használhatunk friss illatos rózsát, vagy szárított szirmokat.
Íme, a receptek. Lehet válogatni!
- 1, Kell hozzá: egy jó marék friss illatos rózsaszirom (ha van: vörös), 0.5 l. víz, méz.
A frissen levágott virág szirmait folyóvíz alatt szedjük le, és tegyük zománcos (!) edénybe, adjuk hozzá a vizet. Lefedve forraljuk, amíg a szirmok ki nem fakulnak. Szűrjük le. Mézzel ízesítsük. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
- 2, Hozzávalók: 3 teljesen kinyílt, friss virág, 1 l. víz, 1 evőkanálnyi citromlé, 3 ek. cukor.
A forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a gondosan megmosott rózsaszirmokat, a citromlét. Majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni körülbelül egy fél napig. Szűrjük át kancsóba, és adjuk hozzá a cukrot. Lehűtve fogyasszuk.
- 3, Reggel gyűjtsük össze a teljesen kinyílt virágokat, majd fedjük le szellős ruhával, és hagyjuk állni. Amikor megszáradtak, a szirmokat légmentesen záródó üvegben tároljuk.
Negyedliternyi forrásban levő vízhez adjunk egy kanálnyit a szárított szirmokból. Utána hagyjuk ázni úgy tíz percig. Üvegpohárban szolgáljuk fel. Mézzel édesíthetjük.
- 4, Ez nem is igazán recept, csupán egy ötlet. Azonos mennyiségű Earl Gray teát forrázzunk össze szárított rózsaszirommal. Az eredmény majd önmagáért beszél!
- 5, Rózsavíz. Hozzávalók: 20 frissen leszedett rózsafej szirma, legyen közte vörös is, és 7 dl ivóvíz. Így készül: Előveszünk két rozsdamentes fazekat. Az egyikbe engedünk kb. 3-4 cm magasan vizet. A másikba beletesszük a rózsaszirmok felét és felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a szirmokat. A vizes fazékban felmelegítjük a vizet és rátesszük a rózsaszirmos fazekat. A rózsaszirmos fazekat lefedjük, s lassú tűzön 1 órát főzzük - ez a gőz fölötti főzés -. Arra vigyázzunk, hogy amikor gőz fölött főzünk, a felső fazék ne érjen bele az alsó fazékban lévő vízbe, hiszen itt az a fontos, hogy a gőz főzzön.
Az 1 óra eltelte után levesszük a szirmokkal teli fazekat a tűzről és megvárjuk, amíg kihűl. Ha ez megtörtént, akkor leszűrjük, a rózsaszirmokból kinyomkodjuk a vizet és fogjuk az ép rózsaszirmok másik felét. Beletesszük a fazékba, s most már azzal a vízzel engedjük fel, amelyet az előbb főztünk - ha ez a víz nem lepné el a rózsaszirmokat, kis vizet töltünk hozzá, és újabb 1 órát főzzük gőz felett. Ha elkészült, megvárjuk, amíg kihűl, leszűrjük - sűrű hálózású szűrővel vagy gézen -, s tiszta üvegbe töltjük.
- 6, Rózsalekvár. Hihetetlennek tűnik, de ilyen is van. Így készül: 50 dkg egészséges, nem permetezett, jól kinyílt, de még nem túlnyílt, friss, illatos szirmokat zuhany alatt jól öblítsünk le, majd fél liter vízben főzzük puhára. (5-10 perc) - A szirmok alsó, fehér részét csipkedjük le, mert kesernyés ízű. 50 dkg cukrot 1 dl vízben főzzük fel, adjuk a rózsához, szűrjük rá 2 citrom levét és főzzük kocsonyapróbáig. Ha már kellően sűrű, forrón töltsük üvegekbe, zárjuk le, és tegyük száraz gőzbe.
Egy rózsarajongó így lelkendezett a naplójában: „A rózsa íze egy dologra emlékeztet - ön magára.” Ezzel pedig, aki már kipróbálta valamelyik receptet, egyet fog érteni!
Kategória: Konyha | Hozzáadta:: Szabolcs (2014-05-05)
Megtekintések száma: 698 | Hozzászólások: 2
Összes hozzászólás: 2
0
2 Kiskató   [Bejegyzés]
Óhh!
Ha én ezt a cikket hamarabb olvastam volna....
De majd jövőre:)

0
1 Bige Hedvig Noémi   [Bejegyzés]
Kipróbálom a teát de lehet a rózsavizet is!

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]