Vigyázat, acerola
Az acerola, más néven barbadosi cseresznye nem egy újabb E számos adalék, hanem a természet ajándéka. A Karibi-térségben őshonos, ahol vadon terem, de találkozhatunk vele Dél-Kínában és Braziliában is, ahol viszont a népi gyógyászat eredményes eszköze. Vérhast és lázat gyógyítanak vele, de jó vérzéscsillapításra, szíverősítésre, gyulladásgátlónak, vizelethajtóként és sebek gyógyítására is. A már említett C-vitamin mellett tartalmaz többek között vasat, A-vitamint, B1 és B2-vitamint, magnéziumot, kalciumot, foszfort és nátriumot. Ajánlják még hasmenés, megfázás, vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint és reuma esetén is. Sőt, kutatások során felvetették, hogy különböző tumorsejteket pusztító hatása miatt a rák elleni küzdelemben szintén hasznos kiegészítő terápiaként. Az acerola fa öt méter magasra is megnő. Nevével ellentétben nem csonthéjas, hanem lombhullató citrusféle. Nagy mennyiségben termi az 1-2 cm átmérőjű piros, cseresznye formájú, savanyú, de zamatos gyümölcseit, melyeknek C-vitamin tartalma 4,5%. Csak összehasonlításképpen, a narancs C-vitamin tartalma mindössze 0,05%! Mivel érett állapotban gyorsan csökken a vitamin tartalma, ezért zölden szüretelik és szállítják. Elsősorban gyümölcslevek, konzervek cimkéin találkozhatunk vele. Kozmetikumokban is egyre népszerűbb, adalékanyagaként öregedésgátló, bőrfrissírő hatású. | |
Kategória: Konyha | Hozzáadta:: SF (2012-05-30) | |
Megtekintések száma: 689 | Hozzászólások: 3 |
Összes hozzászólás: 2 | |
| |